
سازمان آتش نشانی
اولین بار واحد آتش نشانی قرین به یکصد و پنجاه سال پیش توسط قوای روسیه تزاری در تبریز که آن زمان مقر ولیعهدی بود دایر گردید دومین واحد آتش نشانی کشور در پالایشگاه نفت مسجد سلیمان آبادان بود . در سال ۱۳۰۳ اولین واحد آتش نشانی در تهران و در گاراژی به نام حسنی در سه راه امین حضور توسط یک ژنرال روسی با چهار دستگاه اتومبیل (ان – ا – گ) و پانزده نفر پرسنل از درجه داران نظامی شروع به کار نمود و در سال ۱۳۰۷ شمسی در میدان حسن آباد تبدیل به اداره ماشین های آبپاش و بعدها به نام اطفائیه توسط مسوال رول آلمانی سر و سامانی گرفت . شهر تهران به عنوان مرکز صنعتی و اقتصادی کشور موجب تأسیس ایستگاههای حریق و نجات دیگر در سالهای بعد شد بالطبع در شهرهای دیگر نیز طرح تشکیل سازمان آتش نشانی ضرورت پیدا کرد بطوریکه اولین واحد آتش نشانی در سال ۱۳۴۰ شمسی در گوشه ای از ساختمان شهرداری قم با یک دستگاه شورلت و چهار نفر پرسنل از افراد شهرداری که در داخل یکی از اتاق های شهرداری اسکان داشتند شروع به کار نمود . در سال ۱۳۴۵ یک دستگاه خودرو ساخت کشور رومانی به مجموعه سازمان اضافه شد که در آن زمان بیشتر به شستشوی خیابانها ، معابر و .. فعالیت داشت و در کنار آن کار اطفاء را نیز انجام می داد. از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ دو دستگاه خودروی ۹۱۱ و یک دستگاه شورلت اهدائی به ناوگان خودروهای آتش نشانی قم اضافه شد که با افزوده شدن خودروها تعداد پرسنل هم فزونی یافت و آمار به ۱۲ نفر رسید.
هم اکنون استان قم با جمعیت تقریبا یک میلیون نفر دارای ۲۴ ایستگاه آتش نشانی استاندراد و ۵۰۰ نیروی عملیاتی و ۸۰ خودرو مجهز به لوازم امداد و نجات و اطفا حریق در شهر مقدس قم مشغول خدمت می باشند.
مسئولیت ها و وظایف
مسئولیت ها و وظایف
اهم وظایف و ماموریت های سازمان آتش نشانی در چارچوب وظایف قانونی شهرداری به ظرح ذیل است:
- مدیریت تهیه و اجرای طرح ایمنی شهر در برابر حریق با بهرهگیری از تکنولوژیهای بهروز و کارآمد و دستیابی به استانداردهای ذیربط در شهر در چارچوب برنامه راهبردی عملیاتی توسعه شهر و شهرداری
- برنامهریزی و اقدام برای پیشگیری، مقابله، کنترل آتشسوزی، امداد و نجات و کاهش اثرات ناشی از آن.
- نظارت بر ایمنی کلیه اماکن، ساختمانها و مستحدثات در برابر حریق در کلیه مراحل ساخت و بهرهبرداری و ارسال گزارشهای کارگاههای ناایمن به ادارات کار و تجهیزات، تاسیسات و اماکن ناایمن تحت مالکیت دستگاههای اجرایی موضوع ماده ۵ قانون خدمات کشوری به دستگاههای یاد شده و انجام اقدامات لازم برای ایمنسازی آنها.
- مدیریت تهیه و اجرای برنامههای آموزشی برای شهروندان در امور مرتبط با وظایف و ماموریتهای سازمان.
- مدیریت ایجاد سامانه اطلاعات، مستندسازی، پایش و ارزیابی حوادث و حریق، توان عملیاتی، خطرپذیری شهر در برابر حریق و حوادث.
- پایش مستمر میزان آمادگی کارکنان سازمان و کمک به حفظ و افزایش توان، مهارتها و دانش آنان از طریق برگزاری آزمونهای دورهای آمادگی جسمانی، مسابقات ورزشی، آزمایشهای پزشکی و دورههای آموزشی مهارتی و تخصصی متناسب با ویژگیهای محلی و شرایط محیطی.
- مدیریت تهیه و اجرای الگوهای مشارکت شهروندان از قبیل دانش آموزان، دانشجویان، کارکنان دستگاههای اجرایی و بازاریان برای بهبود وضعیت ایمنی شهرها در برابر حریق و حوادث با استفاده از ظرفیت شورای اسلامی شهر.
- استقرار طرح سلسله مراتب فرماندهی آتشنشانی شامل البسه و درجات آتشنشانی.
- مدیریت تهیه و اجرای طرحهای موضعی جهت ارتقای ایمنی بافتهای ناکارآمد، تاریخی، بازار و نظایر آن.
- شناسایی و استفاده از ماشینآلات، تجهیزات و نیروی انسانی فعال در شهر با هماهنگی مدیریت بحران شهرستان و استان.
- فراهم نمودن فضای لازم جهت استقرار اورژانس در ایستگاههای آتشنشانی برای ارایه خدمات به آسیب دیدگان ناشی از حریق و حوادث.
- نظارت بر رعایت دستورالعملهای ایمنی ساخت، نگهداری و بهرهبرداری سامانههای حمل و نقل ریلی و انجام مانورهای مشترک جهت آمادگی اطفاء، امداد و نجات.
- مدیریت توسعه و استفاده از ظرفیت واقفین، خیرین، سازمانهای مردم نهاد (سمنها)، تشکلهای تخصصی و حرفهای، شرکتهای تعاونی و خصوصی در امور مرتبط با وظایف و ماموریت های سازمان.
- بررسی و پیشنهاد نرخ بهای تمام شده خدمات ایمنی و آتشنشانی و اخذ آن با استفاده از فناوریهای نوین و هزینه کرد در حوزه ایمنی و آتشنشانی.
- ارایه خدمات و مشاوره تخصصی به سایر شهرداریها، دهیاریها، شهروندان، ارگانها، سازمانها، نهادها، نیروهای نظامی و انتظامی درخصوص امور آتشنشانی و خدمات ایمنی با اخذ بهای تمام شده خدمات.
- بررسی، تشخیص صلاحیت فنی و تخصصی و ساماندهی فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزه آتشنشانی، خدمات ایمنی و نظارت بر عملکرد آنها با هماهنگی اتحادیه ذیربط.
اخبار سازمان
اخبار سازمان
رزومه رئیس سازمان
- شهردار منطقه چهار
- سرپرست شهرداری منطقه ۴
- معاون شهردار منطقه چهار
- کارشناس شهرسازی

چارت سازمانی
چارت سازمانی

رئیس سازمان

امور فرهنگی و ارتباطات

معاونت پشتیبانی و توسعه مدیریت

امور برنامه ریزی و تحول سازمانی

اداره سرمایه انسانی

اداره مالی

اداره پشتیبانی و ماشین آلات

معاونت عملیات

مرکز ارتباطات و فرماندهی

منطقه یک عملیاتی

منطقه دو عملیاتی

منطقه سه عملیاتی

منطقه چهار عملیاتی

معاونت آموزش و پیشگیری

اداره پیشگیری و نظارت

اداره آموزش