به گزارش شهرنیوز، انسان، این اشرف مخلوفات که خودش را صاحب تمامی آفریدههای خلقت میداند، این آفریده سرشار از غرور را تنها یک ویروسی که حتی به چشم نمیآید از پا در میآورد؛ تمام جبروتش را میگیرد و او را میترساند و در آخر حتی ممکن است مرگش را به ارمغان بیاورد. واقعاً این میزان از غرور و خودبینی برای چه؟
سال ۱۹۶۵ میلادی بود که گونه جدیدی از ویروس به نام کروناویروس کشف شد و تا دهه ۱۹۸۰ تحقیق و مطالعه بر روی آنها ادامه داشت. این ویروس که به طور طبیعی در بدن پستانداران و گاهی پرندگان یافت میشود، از سرماخوردگی معمولی تا بیماریهای شدیدتری همچون سارس و مرس را شامل میشوند. از زمان شناخت این نوع ویروس تاکنون، هفت کرونا ویروس انسانی کشف شده که آخرین نوع آن در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین در بین مردم شیوع پیدا کرد.
تصور عموم و اولیه بر این است که این ویروس که نام علمی آن کووید۱۹ است، از بدن خفاش به بدن جانوری با نام گربه زباد، انتقال یافته و از آن به انسان منتقل شده است. این تمام ماجرا نیست؛ چرا که کووید۱۹ را میتوان ساخته دست بشر برای ایجاد یک جنگ بیولوژیکی دانست که احتمال آن بسیار است.
این ویروس که ابتدا در کشور چین دیده شد، اکنون سرتاسر زمین و کشورها را فراگرفته و به علت عدم پیدایش واکسن درمانی و پیشگیریکننده، مردم تمام دنیا را در خانههایشان حبس کرده است. در پی گسترش شدید و آسان این ویروس تمامی اماکن مذهبی، تفریحی، گردشی و محل تجمعات و راههای خروج از کشورها بسته شده است.
شیوع این بیماری در ایران در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ رسماً تأیید و شهر قم اولین شهری بود که وجود ویروس کووید۱۹ را در بین چند شهروند خود شناسایی و اعلام کرد. با انتشار کروناویروس در قم، تمامی ارگانها از جمله شهرداری و بیمارستانها برای جلوگیری از شیوع، درمان، فرهنگسازی پیشگیری و روحیه بخشیدن به شهروندان دست بکار شدند.
همانطور که میدانیم گسترش این بیماری در شهر قم و باقی شهرهای ایران در نزدیکی ایام نوروز اتفاق افتاد و مسئولیت تمامی ارگانهای مربوطه را سختتر کرد. جلوگیری از سفرهای نوروزی، قانع کردن مردم به عدم خروج از منازل و خرید، فرهنگسازی دست ندادن و روبوسی نکردن و دید و بازدید نرفتن و… نیازمند تلاش مداوم شهرداری و رسانهها و همکاری مردم است.
در میان ارگانهای مختلف شهر قم، گویا شهرداری در انجام مسئولیتهای خود به خوبی عمل کرد و توانست فرهنگسازی پیشگیری و رعایت اصول بهداشتی را رواج دهد، همچنین روحیه تضعیف شده شهروندان در نزدیکی ایام نوروز را التیام بخشد.
از جمله اقدامات مختلف شهرداری در خصوص این بیماری مرتبط با کمیته آرامستانها بود. شهرداری قم هماهنگ با مرکز بهداشت جهت ضدعفونی و گندزدایی محیط آرامستان، تهیه وسایل بهداشتی از جمله ماسک، دستکش، موادضدعفونی برای پرسنل، کنترل ورودی آرامستان بهشت معصومه(س) جهت جلوگیری از برگزاری مراسمات، عدم تحویل متوفیان کرونا و مشکوک به کرونا به بستگان برای دفن در خارج از آرامستان بهشت معصومه(س)، آماده سازی قبور براساس دستورالعمل بهداشتی و دفن افراد بر همین اساس و اختصاص سردخانه مجزا جهت نگهداری متوفیان کووید۱۹ توانست تا حد امکان پیشگیریهای لازم را در این اماکن انجام دهد.
همچنین شهرداری قم با تشکیل تیم تولید محتوایی در موضوع کرونا توانست علاوه بر آگاهی بخشی و فرهنگسازی، به ایجاد شور و نشاط در محیط شهری نیز بپردازد. پویش تولیدات رسانهای در حوزه کروناویروس، اختصاص بودجه جهت انتشار اخبار و اطلاعرسانیها، چاپ ۴ هزار متر مربع بنر در خصوص این موضوع، ترکیب هنرمندانه موضوعات مربوط به نوروز با کروناویروس در تبلیغات محیطی، چاپ مجموعه نکات آموزشی در جهت پیشگیری از این ویروس در اماکن عمومی، اختصاص ۱۵ عرشه پل، ۱۰۰ عدد پرتابل، هزار و ۷۰۰ عدد بنر آویز با موضوع تذکرات بهداشتی و همچنین ارائه خدمات غیر حضوری بر پایه اینترنت در سامانه قمیار و بسیاری موارد دیگر، از خدمات شهرداری در این بخش بود.
جدا از این موارد، طراحی و ساخت فاز اول المانهای استیکری پیشگیری از بیماری کرونا و نصب در مناطق هشتگانه، نصب المان سلام زائر در منطقه هفت، ساخت ماکت با موضوعات شهری با وسایل دورریز، نصب ۵۰ المان در نقاط شهر به منظور نشاط شهروندان، نقاشی دیواری با موضوعات شاد و سرزنده با بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع در مناطق هشتگانه و بروزرسانی و تکمیل و افتتاح پروژه نورپردازی از دیگر اقدامات شهرداری در حوزه افزایش روحیه شهروندان است.
روزانه پاکسازی و گندزدایی در سطح شهر توسط واترجاتهای مناطق به منظور ضدعفونی و جلوگیری از شیوع کووید۱۹ صورت میگیرد. همچنین آموزش کلیه پرسنل خدمات شهری در خصوص پیشگیری از کرونا، تهیه و توزیع ماسک و دستکش حفاظتی بین کارگران، ضدعفونی روزانه ماشینآلات شهرداری، توزیع بروشور در دفاتر شرکتها و سرکشی به پست کاری کارگران و نظارت به بهداشت فردی آنها از دیگر مسئولیتهایی است که در شرکتهای خدمات شهری صورت گرفته است.
علاوه بر این مسائل، با وجود اینکه تردد اتوبوسهای درونشهری به منظور پیشگیری از ویروس تا مدتی لغو شده است، اما عبور و مرور تاکسیها همچنان ادامه دارد و شستوشو و نظافت آنها در طول شبانهروز صورت میگیرد. تحویل اسپری ضدعفونی و آموزش رعایت مسائل بهداشتی به رانندگان تاکسیها از دیگر اقدامات است.
غیر از شهرداری، ارگانهای بسیاری هستند که در این نوروز کرونایی درگیر فرهنگسازی بیشتر و روحیهدهی به شهروندان هستند. عملیات سخت و طاقت فرسای پزشکان و پرستاران هم که بر همگان پیداست. البته تلاش مسئولین به تنهایی برای مهار این ویروس و از پای درآوردن آن کافی نیست و مردم باید با در خانه ماندن و عدم رفت و آمدهای ضروری و رعایت بهداشت در نابودی کروناویروس تلاش کنند.